s
About Us
Lorem Ipsum is simply dummy text ofering thetonat sunrising printing and typesetting industry seo is partysipati carma. Lorem Ipsum is simply dummy,
Follow Us

Blog

ОБУКА ЗА МЕНАЏИРАЊЕ НА СТРЕС

Наслов на обуката: Менаџирање на стрес

Обучувач: Уриме Демири – Шаипи, д-р по јавно здравје

Датум: 29.03.2021 – 02.04.2021

Време: 18: 00-19: 00 часот

Локација: ZOOM

Јазик: албански

Теми опфатени со обуката:

 • Што е стрес, фактори на стрес, извори на стрес, видови на стрес, последици итн.
 • Што се случува во нашето тело кога сме под стрес: психолошка, физиолошка и бихејвиорална реакција на стрес.
 • Менаџирање на стрес, примарно, секундарно и повторна проценка на стресот
 • Улогата на позитивните емоции при менаџирањето на стресот
 • Менаџирање на стрес:
  • Вештини насочени кон акција: Овие вештини се однесуваат на ситуации во кои имате контрола и моќ да влијаете на нивната промена.
  • Вештини насочени кон емоции: Овие вештини се поврзани со стресни ситуации, со кои можете да управувате само со промена на чувствата за тие ситуации.
 • Техники на прогресивна релаксација, медитација, длабоко дишење, скенирање на телото, визуелизација преку употреба на сетилата итн.
 • Како да се идентификува и управува со стресот на работа и во личниот живот
 • Како да го смениме нашето однесување и да започнеме да практикуваме активни методи за справување со стресот.

За следење на обуката, Ве молиме да се регистрирате на следниот линк:  https://forms.gle/PDvP7PTXoR7W2hCu7

Обучувач ќе биде д-р Уриме Демири-Шаипи

Д-р Уриме Демири-Шаипи е експерт за проценка на стрес, справување со стрес, позитивни емоции, биомаркери на стрес. Работејќи како стоматолог и правејќи истражувања кои ги спојуваат стоматологијата и менталното здравје, таа покажа како интердисциплинарното истражување може да ја подобри науката да решава проблеми помеѓу различни полиња. Како стоматолог со пасија за унапредување на здравјето и безбедноста на заедницата, таа се стекна со докторска диплома во областа на јавното здравје на Институтот за здравствени науки PAPRSB, Универзитет „Брунеј Дарусалам“ (2019) на тема: „Студија за психолошки стрес и плунковни биомаркери на стрес кај здрави млади возрасни лица“. Сега, како доцент на Универзитетот „Мајка Тереза“, д-р Демири-Шаипи развива содржини за обуки и реализира интерактивни обуки за стрес, менаџирање на стрес и опасности и безбедност на работното место, употребува истражувања и податоци за подобрување на здравјето на заедницата.

Д-р Уриме Демири-Шаипи исто така, има работно искуство како предавач/асистент на Универзитетот „Мајка Тереза“ (2017-2019) и како проект-асистент во Care International Macedonia, каде што има стекнато значајно искуство во развивање и имплементирање на програми за јавно здравје на заедницата. Таа учествува во работните тела на универзитетот и има одлични комуникациски и интерперсинални вештини. Автор е на голем број рецензирани публикации и коавтор на учебник „Интрахоспитални инфекции – мултифакторски пристап во превенција на нозокомијални инфекции“ за студенти на стоматологија, Универзитет „Св.Кирил и Методиј“, Скопје, Република Северна Македонија.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Font Resize
Click to listen highlighted text!